oblicz
matiiii: 3log0.4 2 − log0.4 3 * log3125=
log4 9 * log3 128=
0.5log5 4 * log2 30 − log5 6=
14 lis 21:38
aniabb: log0.48−log0.4125=log0.48/125=3
14 lis 21:39
aniabb: 2*log4128=log227=7
14 lis 21:40
aniabb: log55=1
14 lis 21:41
matiiii: a w 1 przykładzie co stało się z −log
0.4 3


i jak byś mogła to rozpisać proszę był bym wdzięczny
14 lis 21:47
Eta:
| | log0,4125 | |
log0,48 − log0,43* |
| = ........ |
| | log0,43 | |
14 lis 21:50
matiiii: a te pozostałe rozpiszesz
14 lis 21:53
matiiii: bo nie moge na to wpąść jak to zrobić
14 lis 22:09
aniabb: ze wzoru logpa*logab=logpb
14 lis 22:10
matiiii: dzieki
14 lis 22:10
aniabb: log49=log432=2log43 potem wzorek jak wyżej znikają trójki
14 lis 22:11
aniabb: logp2a = 1/2 logpa
14 lis 22:12
aniabb: 1/2 log54 =1/2 log522 =1/2 *2 log52 =log52
14 lis 22:13
aniabb: dwójki znikają jak poprzednio loga−logb = log(a/b)
log30−log6 =log(30/6)=log5
14 lis 22:14