nierówność
A.: jak to rozwiązać krok po kroku?
14 lis 21:32
Kejt: po pomnożeniu całości przez 4:
4+b−2<12
b+2<12
b<10
14 lis 21:33
krystek: pomnóz obustronnie przez 4
14 lis 21:33
A.: a w nierównościach można obustronnie mnożyć albo dzielić? nie tylko w równaniach?
14 lis 21:38
A.: i jeszcze jedno pytanko

W funkcji liniowej x jest zawsze miejscem zerowym?
14 lis 21:45
krystek: przecież 4>0
Funkcja liniowa :y=ax+b a m zerowe wyliczasz z równości:ax+b=0
14 lis 21:47
nauczyciel: W nierównościach można mnożyć i dzielić obustronnie tylko pod warunkiem, że mnożymy lub
dzielimy przez liczby (nie wolno mnożyć, ani dzielić przez niewiadomą, bo nie wiemy jaki ma
ona znak − chyba, że to wiemy)
Rozwiązanie jak najbardziej poprawne i najszybsze.
14 lis 21:48
A.: dzięki
14 lis 21:49
A.: A takie zad jak zrobić?
Znajdź liczbę b>2 , dla której figura ograniczona prostą o równaniu y=2 , osiami układu
współrzędnych i wykresem funkcji f określonym wzorem f(x) = x+b , jest czworokątem o polu 6.
14 lis 21:51
Saizou : panie
nauczycielu
zał: x≠0
| 1 | |
| >9 /x2 (mogę podzielić przez x2 bo wiem że to wyrażenie jest dodatnie) |
| x | |
x>9x
2
−9x
2+x>0
x(−9x+1)>0
14 lis 21:53
aniabb:

b=4
14 lis 21:54
Darek:
panie saizou
Cytat: "(nie wolno mnożyć, ani dzielić przez niewiadomą, bo nie wiemy jaki ma
ona znak − chyba, że to wiemy)".
Jeśli mnożymy przez x2 i x≠0, to wiemy, czy nie wiemy?
14 lis 21:56
A.: skąd mam wiedzieć, że b=4 ?
14 lis 21:58
Saizou : " mogę podzielić przez x2 bo wiem że to wyrażenie jest dodatnie"
14 lis 22:00
Saizou : tak samo uważnie czytamy wiec ja się już nie wypowiadam
14 lis 22:01
aniabb: P=(m+n)/2 *2 =6 więc m+n=6
m=|b| bo miejsce zerowe y=x+b jest x=−b więc długość równa się b
przecięcie z górną to y=2 więc 2=x+b czyli x=2−b
n = |2−b|
|b| + |2−b| = 6
faktycznie b=4 lub b=−4
14 lis 22:03
Darek:
Nie chodzi o uważne czytanie, a o sarkazm zawarty w sformułowaniu "panie nauczycielu".
Dalej też się nie wypowiadam.
14 lis 22:03
aniabb: b=4 lub b=−2 ..oo tak
14 lis 22:05