zadanie
adaś:
Dana jest funkcja f(x)=x2−6x+9 Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m liczba f(m) jest
kwadratem liczby całkowitej. Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m), jeżeli m=123456
14 lis 21:17
Kejt:
f(x)=x2−6x+9
f(x)=(x−3)2
f(m)=(m−3)2
tyle chyba wystarczy co do dowodu?
(123456−3)2=1234532
14 lis 21:19
aniabb: f(x)=(x−3)2
f(123456)=1234592
14 lis 21:19
aniabb: 
no tak ..dodałam zamiast odjąć
14 lis 21:20
Kejt: uff..już się bałam, że mam błąd i sprawdzałam wszystko
14 lis 21:22
adaś: dzięki bardzo
14 lis 21:27