matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granice i zbadać istnienie asymptot
Zenek:
6x
y=
x
2
+2x+4
14 lis 21:07
zośka:
6x
y=
(x+1)
2
+3
D=R (brak asymptot pionowych)
6x
6
x
lim
x→
∞
=lim
x→
∞
=0
x
2
+2x+4
2
4
1+
+
x
x
2
6x
6
x
lim
x→−
∞
=lim
x→−
∞
=0
x
2
+2x+4
2
4
1+
+
x
x
2
y=0 asymptota pozioma obustronna
14 lis 21:50