pytanie
adaś:
g(x)=2x
2−12x+16
x=3−
√5 , jak z tego wyjdzie wartość 8

podstawiam i nie wychodzi,
14 lis 20:37
konrad: przedstaw swoje obliczenia
14 lis 20:38
Saizou : g(3−√5)=2(3−√5)2−12(3−√5)+16
na niebiesko jest wzór skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2
14 lis 20:40
Eta:
x2=(3−√5)2= 9−6√5+5= 14−6√5
to f(x)= 2*(14−6√5)−12(3−√5)+16=............ = 8
14 lis 20:41
adaś:
g(3−√5)= 2(3−√5)2−12(3−√5)+16
2(9−5)−36+2√5+16
8−36+12√5+16=−12+12√5
co źle robię?
14 lis 20:42
adaś: zmień Eta ten kolor
14 lis 20:42
adaś: już widzę błąd ,dzięki
14 lis 20:42
Eta:
A co? razi Cię w oczy?
14 lis 20:43