planimetria
Kulka: Dwie cięciwy AB i CD przecinają się w punkcie p. PC=5 PB=8 AP=3 . Oblicz PD
14 lis 20:01
Eta:

Trójkąty APD i BPC są podobne z cechy (k,k,k)
bo kąty α −− wpisane i oparte na tym samym łuku AC i kąty β wpisane i oparte na łukuDB
| | |AP| | | |PC| | |
zatem: |
| = |
| |
| | |PD| | | |PB| | |
to: |PD|=........... podstaw dane i dokończ.......
14 lis 20:31
Mila: Eto!, dlaczego tak zbladłaś?
Witam Cię.
14 lis 21:38
Eta:
Dlatego,że boli mnie noga

Witam
14 lis 21:41
Kulka: dzięki
14 lis 21:52
Mila: Eto, zdrówka życzę.
14 lis 22:21