[]
luasz: granica
| | 1 | | 2 | |
lim e do potęgi − |
| (1+ |
| ) |
| | x2 | | x2 | |
x→0
14 lis 19:57
luasz: to co w nawiasie juz nie jest do potęgi, e jest pomnozony przez nawias
14 lis 20:05
Studentka: lim e−1/x2*(1+2/x2)= lim e−1/x2*((1+2/x2)x2/2)2/x2=
=lim e−1/x2* e2/x2= lim e1/x2
teraz liczymy granicę lewostronną potęgi, czyli
lim 1/x2= 1/0− = − ∞
x−>o−
a więc lim e−∞ = 0
x−>0−
tak samo z granicą prawostronną
lim 1/x2= 1/0+ = +∞
x−>0+
a lim e+∞ = +∞
x−>0+
granica nie istnieje, ponieważ granice prawo− i lewostronne są różne ( najlepiej zobacz wykres
funkcji f(x)=ex)
14 lis 20:30
Krzysiek: niestety nie jest to poprawnie zrobione..
po pierwsze przechodzisz do granicy częściowo...
nie można napisać, żę: (1+2/x
2 )=e
2/x2 ...
po drugie 1/x
2 →+
∞ zarówno dla x→0
− jak i x→0
+
To zadanie można policzyć de'hospitalem
i trzeba policzyć pochodną licznika i mianownika i przejść do granicy.
14 lis 20:34
Studentka: Twierdzenie:
lim(1+an)1/an=e
14 lis 20:39
luasz: tak krzysiek, dzięki
14 lis 20:54