prosze o pomoc zkrócone mnozene
mati: prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie jak zrobic to zadanie bo niepotrafie sam na to wpasc
4(x−3)2−(2x−5)2 ≥2
14 lis 19:51
AW_ABG: podnieś to po prostu do kwadratu, wymnóż i rozwiaz nierówność kwadratową.
14 lis 19:52
mati: to ma byc ze wzoru mnozenia zkroconego
14 lis 19:53
Piotr:
podnos normalnie nawiasy ze wzoru skroconego mnozenia .
14 lis 19:57
mati: jak to sie robi



pomocy
14 lis 20:41
Piotr:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
(x−3)2 = x2 − 6x + 9
14 lis 20:42
mati: wynik z 2 nawiasu to bedzie 2x2−20x+25 ?
14 lis 20:47
Piotr:
prawie 4x2 − 20x + 25
14 lis 20:49
mati: czyli x =4/9
14 lis 20:51
mati: dziekuje za pomoc
14 lis 20:53
Piotr:
po pierwsze masz nierownosc wiec...
po drugie sprawdz na kartce czy aby na pewno dobrze podzieliles na koncu
14 lis 20:55
mati: racj X≤9/4
14 lis 20:58
Piotr:
14 lis 20:59
mati: −9(2−X)2−(1−3X)(1+3X) prosze o podanie wzorów jakie trzeba zastosowac ,i w krórym mjejscu
14 lis 21:10
mati: −9(2−X)2−(1−3X)(3x+1) ≥11
Jak się za to zabrac. z góry dzięki
14 lis 21:17
Piotr:
jeden juz Ci podalem, a drugi :
(a−b)(a+b) = a2 − b2
14 lis 21:19
mati: −9(4−4x+x2)(12−3x2) tak to powinno wyjsc ? Jak obliczyc obecne nawiasy?
14 lis 21:23
Piotr:
a tam nie ma minusa miedzy nawiasami ?
jesli tak to bedzie tak :
−9(4−4x+x2) − (1−9x2)
9 wymnoz przez nawias, drugi nawias opusc pamietajac o zmianie znakow bo minus jest przed
nawiasem.
14 lis 21:26
mati: wyszlo mi x≤46/36 ale to chyba jest zle?
14 lis 21:41
Piotr:
niestety źle.
14 lis 21:43
mati: to jak to rozwiązac?
14 lis 21:44
mati: juz wiem jedynke trzeba bylo dodac a nie odjac i bylo by 48/36 czyli x≤4/3
14 lis 21:46
mati: zgadza sie?
14 lis 21:46
Piotr:
−36+36x−9x2−1+9x2≥11
36x ≥ 11 +36 +1
36x ≥ 48
x ≥ 4/3
14 lis 21:48
mati: dzieki juz potrafie to robic
14 lis 21:51