Wiem że to nie z maty ale pomóżcie???? Plisss!! Wynik: 1700cm^3
[A]^os: Oblicz, jaką objętość wody należy dodać do 300 g 20−procentowego wodnego roztworu soli
kuchennej, aby otrzymać 3−procentowy roztwór soli. (Gęstość wody wynosi 1g/cm3.
18 maj 20:13
[A]^os: PROSZĘ O POMOC <załamka>
18 maj 20:23
Michał: a to jest z chemii tak
18 maj 20:25
[A]^os: Takkk
18 maj 20:28
[A]^os: Poprostu nie wiem jak podpisać:
cp:
ms:
mh2o:
mr:
Bo później som sobie rozwiążę<chyba>.
18 maj 20:30
Michał k: Cp=ms*100%mr przekształć wzór
zaraz ci powiem
18 maj 20:32
[A]^os: aha bo ty tak robisz
bo ja robie proporcją czyli ..
cpms=mh2omr
18 maj 20:41
Michał k: Cp=u{ms*100%}(mr}/*mr
Cp*mr=ms*100%/:Cp
mr=ms*100%Cp
18 maj 20:44
[A]^os: sory ale takim sposobem nie dam rady


!
18 maj 21:05
Michał k: to się zapytaj kogo innego
18 maj 21:13
Bogdan:

⋀
Dobry wieczór.
Tu nie ma wielkiej filozofii. Trzeba rozwiązać proste równanie.
Stężenie wody jest równe 0%.
20 * 300 + 0 * x = 3 * (300 + x)
6000 = 900 + 3x / :3
x = 1700.
Trzeba dodać 1700 g wody, czyli 1,7 litra.
18 maj 21:24
19 maj 15:51
Marycha: A znasz krzyż Andrzeja? Tylko ta metoda jest długa
19 maj 20:45