dany jest wielomian
pytacz: Dany jest wielomian W(x)=(|m|−3)x2+(3−m)x2+4x+16
a)Rozłóż ten wielomian na czynniki, jeśli m=−5
b)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego wielomian ten jest funkcją kwadratową
c)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego wielomian funkcją liniową
14 lis 18:42
pytacz: w przykładzie jest błąd pierwszy x2 tak naprawdę jest x3
14 lis 18:45
Skipper: ... dobrze jest przepisane

? ... dwa razy x
2
14 lis 18:47
pytacz: W(x)=(|m|−3)x3+(3−m)x2+4x+16 <−−−− poprawny przykład
14 lis 18:50
Skipper: a)
W(x)=2x3+8x2+4x+16
W(x)=2x2(x+2x)+3(x+4)
W(x)=(x+2x)(2x2+3)
14 lis 18:53
Skipper: b)
ImI−3=0 i 3−m≠0
14 lis 18:55
pytacz: jak zrobiłeś punkt 2? nie musisz przepisywać całości tylko napisz jak zacząłeś i zrobię sama
14 lis 18:58
Krzysiek : . Punkt b . To zobacz czy funkcja kwadratowa moze miec potege 3 stopnia . Nie . to |m|−3=0 a
takze wspolczynnik przy x2 nie moze byc rowny 0 czyli 3−m≠0
Zeby ten wielomian byl funkcja liniowa to |m|−3=0 ⇒|m|=3 ⇒m=3 lub m=−3
nastepnie tez 3−m=0 to m=3
A tem wielomian to bym rozlozyl tak
2x3+8x2+4x+16
2x2(x+4)+4(x+4)
(x+4)(2x2+4)
2(x+4)(x2+2)
14 lis 21:06