funkcja iniowa
zuzia: POMOCY wyznacz wzor f. liniowej wiedzac ze f(−4) = −12 i f(x) < 0 dla xε(−∞,2)
18 maj 20:13
Eta: Podpowiadam
18 maj 20:17
Eta:
Funkcja liniowa ma postać : f(x) = ax +b
więc jeżeli f(x)<0 dla x€(−∞,2) to :
miejscem zerowym jest x = 2
więc : f(2)=0
2*a + b = 0 −− to pierwsze równanie
i f( −4)= − 12 to −4*a+b = −12
masz układ dwu równań z a i b
więc:
2a+b=0 => b = −2a
i −4a +b = −12 => −4a − 2a = −12 => −6a= −12 => a= 2
tO b= 2*(−2 ) => b= − 4
więc
f(x)= 2x −4
18 maj 20:23
zuzia: dzieki
18 maj 20:34