pomocy
japonka : Zad. 1
Pociąg o masie 1000t, odjeŜdŜając ze stacji, przyspieszany jest siłą ciągu silnika
równą 25.104N. Jaką prędkość osiągnie pociąg po przejechaniu drogi 1km, jeŜeli siła
tarcia jest stała i stanowi 0.001 cięŜaru pojazdu. Po jakim czasie pociąg uzyska tę
prędkość?
Zad. 2
Dwa ciała o masach m1 i m2 połączono liną, która jest przerzucona przez ruchomy
bloczek znajdujący się na wierzchołku równi, o kącie nachylenia a i współczynniku
tarcia między ciałem o masie m2 i równią równym μ. Masę bloczka moŜna zaniedbać.
Jaka powinna być masa ciała m1, aby ciało o masie m2 poruszało się
a. w górę równi
b. w dół równi
Zad. 3
Z jaką największą prędkością v moŜe samochód przejechać zakręt poziomej szosy o
promieniu łuku r = 50 m bez obawy wpadnięcia w poślizg, jeŜeli współczynnik tarcia
statycznego μ0 między oponą a asfaltem wynosi 0,6?
Zad. 4
Dwuczłonowy pocisk rakietowy o całkowitej masie m został wystrzelony z wyrzutni
z prędkością v0 pod kątem a do poziomu. W momencie gdy pocisk znajdował się w
najwyŜ−szym punkcie toru odpalenie ładunku rozłączyło człony rakiety i pierwszy
człon spadł do−kładnie pod miejscem odpalenia. Z jaką prędkością v zacznie się
poruszać drugi człon rakiety oraz w jakiej odległości x od wyrzutni upadnie na
Ziemię, jeŜeli jego masa wynosi 0,1 m?
Zad. 5
Na bloczku o promieniu R i momencie bezwładności I0 zawieszono dwa cięŜarki o
masach m1 i m2. Znaleźć wartość a przyspieszenia tych mas.
Zad. 6
Chłopiec o masie równej 51kg wspina się ze stałą prędkością na koniec pionowej liny
o długości 6,00[m], w ciągu 10,0[s]. Do pleców ma przytroczony kanister (którego
masę pomijamy) z wodą o masie początkowej 9kg, z którego podczas wspinania
wylewa się woda z szybkością 0.9kg/s.
a) Jaką całkowitą pracę wykonuje ten chłopiec?
b) Jaką średnią moc wydatkuje on podczas wspinania?
Zad. 7
Człowiek o masie m1 = 70 kg stoi na stołku obrotowym trzymając hantle o masie m2
= 6 kg w wyciągniętych w bok rękach. Hantle znajdują w odległości r1 = 70 cm od osi
stołka. Stołek wykonuje 1 obrót w ciągu 2 s. Jaki będzie okres obrotu stołka, jeŜeli
człowiek zbliŜy hantle na odległość r2 = 20 cm od jego osi? Ramię bezwładności dla
ciała człowieka wynosi k = 15 cm. Moment bezwładności samego stołka i
wyciągniętych ramion zaniedbać.
Zad. 8
Trzy doskonale spręŜyste kulki o masach m1=50g, m2=40g i m3=30g wiszą na
pionowych nitkach tak, Ŝe ich środki leŜą w jednej prostej, a kule stykają się.
Pierwszą z nich odchylamy i puszczamy. Uderza ona w drugą z prędkością v=6,3
cm/s. Jaką prędkość uzyskała ostatnia kulka?
14 lis 18:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
ślicznie śłicznie ... byś przynajmniej napisała to samodzielnie a nie tylko przekopiowałaś z
jakiegoś pdf'a
może jeszcze z 20 zadań dorzucisz
14 lis 18:42
japonka : jesli chcesz mam wiecej
14 lis 18:43