kąty
Iga: jak wyliczyć sin z 5pi/16?
14 lis 18:34
zibi: | | 5π | | 5π | |
sin |
| = sin(2* |
| ) = |
| | 16 | | 8 | |
(wzór na sin2x = 2*sinx*cosx)
| | 5π | | 5π | | 5π | | 5π | | 5π | |
=2*sin |
| cos |
| = 4sin |
| cos |
| cos |
| = |
| | 8 | | 8 | | 4 | | 4 | | 8 | |
(wzór na cos2x = cos
2x = sin
2x)
| | 5π | | 5π | | 5π | | 5π | |
=4sin |
| cos |
| (cos2 |
| − sin2 |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
(ze wzorów redukcyjnych)
| | π | | π | | π | | π | |
=4sin |
| * (−cos |
| ) * [(−cos |
| )2 − sin |
| 2] = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
=−4sin |
| cos |
| (cos2{π}{4} − sin2{π}{4}) = ... |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
podstawiasz za sin |
| i cos |
| : |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 lis 18:52
Iga: przykro mi, ale to nie jest kąt podwojony, lecz dwa razy pomniejszony
14 lis 19:00
Mila: Masz obliczyc wartość dokładną?
14 lis 21:20
aniabb: 1/2√2+√2−√2
14 lis 21:25
aniabb: te póżniejsze pierwiastki są pod tymi zewnętrznymi
14 lis 21:25