Wykaż że:
Ewuś: Wykaż że:
√4−2√3+√12−6√3=2
14 lis 18:32
Kejt: podpowiedź:
4−2√3=(1−√3)2
12−6√3=(3−√3)2
14 lis 18:35
Krzysiek : Nastepna podpowiedz √a2=IaI czyli np √(1−√3)2=|1−√3| i patrzysz czy wyrazenie pod
wartoscia bezwzgledna jest dodatnie czy ujemne . Jesli dodatnie to nie zmieniasz znaku
opuszczajac wartosc bezwzgledna a jesli ujemne to zmieniasz znak opuszczajac wartosc
bezwzgledna (tak jest oczywiscie z definicji wartosci bezwz. ) To samo z drugim pierwiastkiem
. Podziekuj Kejt za podpowiedz .
14 lis 20:18