ułamki
duś: ułamek (√5+2)/(√5−2) jest równy
14 lis 18:32
duś: proszę też o obliczenia
14 lis 18:32
Piotr:
9+4√5
14 lis 18:33
duś: a jak to zrobiles?
14 lis 18:34
Piotr:
juz pisze
14 lis 18:34
zibi: Wzór skróconego mnożenia: a2 − b2 = (a−b)(a+b)
14 lis 18:36
Piotr:
trzeba sie pozbyc niewymiernosci z mianownika. mnozymy wiec przez (
√5+2) aby skorzystac ze
wzoru skroconego mnozenia (a−b)(a+b) = a
2 − b
2
| √5+2 | | √5+2 | | (√5+2)2 | |
| * |
| = |
| = 5 + 4√5 +4= 9+4√5 |
| √5−2 | | √5+2 | | 5−4 | |
14 lis 18:38
duś: bardzo dziekuje
14 lis 18:39
Piotr:
14 lis 18:39