Pole powierzchni
Pasterz:

obliczyć pole powierzchni.
podstawa ma 10 cm najwyższy punkt P figury ma 5 cm A ODLEGŁOŚĆ OD punktu A do B
wysokości ma 3 cm. Jak obliczyć te pole ? Pomóżcie
14 lis 18:30
MQ: A co to za figura?
14 lis 18:36
Pasterz: a i figura A ,B ,P to nie trójkąt bo ta "przeciwprostokątna jest kulista." W ogóle tylko
podstawa jest prosta
14 lis 18:36
Pasterz: nie wiem co to . to jest trapez krzywoliniowy chyba czy coś takiego

i wydaje mi się że chyba
można to obliczyć tylko za pomocą całki . więc proszę o pomoc
14 lis 18:38
MQ: Żeby obliczyć za pomocą całki, to trzeba znać równanie krzywej.
14 lis 18:39
Kejt: tak coś podejrzewałam, że chodzi o całkę..dobrze, że się nie wyrywałam do zrobienia..heh
14 lis 18:42
MQ:

Nie zawsze trzeba całkować.
Pole pod tą krzywą da się policzyć bez całkowania −−− bo juz to ktoś kiedyś wycałkował
14 lis 18:45
Pasterz: hm wiec gdybym miał jeszcze dane że figury podstawa leży na osi x i zaczyna się od x=0 do
x=10
i gdy x=0 to y=0
x=3 to y =5
x=10 to y=1
Czy teraz można by było coś z tym zrobić

14 lis 18:47
Pasterz: sory gdy x =10 to y= 0
14 lis 18:49
MQ: Nie −− trzeba znać kształt krzywej.
14 lis 18:50
MQ: Gdybyś znał gęsto wartości −− np. masz wykres na papierze milimetrowym −− to można by się
pokusić o pocałkowanie powierzchni metodami numerycznymi.
14 lis 18:51
Pasterz: ok jak można znać kształy krzywej

jeżeli była by to parabola to zastosował bym
równanie kwadratowe
14 lis 18:52
Pasterz: ok czyli powiedzmy że jest to narsowane na takim papierze jak wtedy mogę to oblicczyć metodami
numerycznymi?
14 lis 18:53
Pasterz: proszę abyś mi to obliczył za tą pomocą chciałbym zobaczyć jak to można wyliczyć
14 lis 18:57
Pasterz: i jeszcze jedno narysowałeś figurę i napisałeś że można ją wyliczyć bez ccałkowania . możesz
to pokazać jak inaczej można wyliczyć taką krzywą figurę

?
14 lis 18:58
MQ: Znasz wartości: x1 y1 x2 y2 itd
Metoda trapezową: liczysz pola trapezów o podstawach y1 i y2 i wysokości (x2−x1)
Ptr1=(y1+y2)*(x2−x1)/2
Ptr2=(y2+y3)*(x3−x2)/2
itd
Dodajesz po kolei te trapeziki aż do ostatniego i masz całkę.
Można też bardziej dokładnymi metodami n. Simpsona −− ale teraz nie pamiętam wzorów.
14 lis 19:01
MQ: Narysowana przeze mnie figura to półkole, czyli pół koła −− chyba znasz wzór na powierzchnię
koła?
14 lis 19:02
Pasterz: a we wzorach nie powinno być jeszcze (y1+y2)*(x2−x1)/2 razy h

?
14 lis 20:55
MQ: x2−x1 to jest h
14 lis 23:58