Nierówność wielomianowa
wuluzinter: rozwiąż nierówność:
w(x)<0
w(x)= −x3 + 3x2 −4x +4
14 lis 18:20
asdf: W(2) = 0
14 lis 18:27
wuluzinter: To wiem, w dodatku W(−1) = 12 ;>
14 lis 18:43
asdf: No to nie wiem co Ci da w(−1), ale w(2) pomoże Ci wyznaczyć kolejne pierwiastki wielomianu.
14 lis 18:57
wuluzinter: W jaki sposób?
14 lis 19:01
wuluzinter: Tzn to jest jakby już podpunkt b, stąd też W(−1) = 12
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=ax3 + 3x2 + bx + 4. Reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian x+1 jest równa 12.
a)oblicz współczynniki a i b
b) rozwiąz nierówność w(x) < 0
14 lis 19:02
wuluzinter: Nikt?
14 lis 19:37
Krzysiek : Co do tej nierownosci co pisal CI asdf to jesli masz ze W(2)=0 to podziel ten wielomian przez
wielomian
(x−2) albo pisemnie albo Hornerem i dostaniesz wielomian stopnia drugiego a ten juz
potrafisz rozlozyc na czynniki bedzie −x3+3x2−4x+4=(x−2)*( wlasnie ten wielomian stopnia
drugiego)
14 lis 20:00
wuluzinter: Wielkie dzięki
14 lis 21:41