równanie
mesia666: Wyznacz x
x = log3y+log3(2+3x)
14 lis 18:18
Kejt: 'x' się przypadkiem nie skraca?
14 lis 18:23
MQ:
3x=3log3y+log3(2+3x)
3x=y*(2+3x)
resztę to już sobie chyba policzysz?
14 lis 18:23
mesia666: chyba jednak nie policzę, bo mi wychodzi
y=−2
14 lis 18:36
MQ: Jakie −2
14 lis 18:42
mesia666: no no właśnie jakiś błąd zrobiłem, bo mi x się skróciły, a mam wyliczyć x, a ne y, który też mi
źle wyszedł
14 lis 18:58
mesia666: 3x=y*(2+3x),
bo obustronnie zpierwiastkować tego się nie da, bo ja to zrobiłem
14 lis 19:00