liczby zepolone
Aga: mam malutki problem
8√8i
nie wiem jakie jest tu alfa, żeby podstawić do wzoru
14 lis 18:17
Krzysiek: alfa tzn argument liczby zespolonej, z=8i ?
α=π/2
14 lis 18:18
asdf: |z| = 8
sinx = 8/8 => 1
cosx = 0/8 => 0
14 lis 18:20
Aga: a w jaki sposób to otrzymałeś?
14 lis 18:21
Aga: a dlaczego moduł z zet jest równy 8?
14 lis 18:22
asdf: modułem tej liczby jest liczba 8:
z = x + yi
|z| =
√x2 + y2
|z| =
√02 + 82
| | cześć rzeczywista | |
cosx = |
| |
| | moduł | |
| | część urojona | |
sinx = |
| |
| | moduł | |
dalej wiesz?
14 lis 18:23
Aga: raczej tak, wielkie dzięki
14 lis 18:24