Pomocy!!!
chyba nie zdam: Kąt międzyramieniem a podstawą trójkąta równoramiennego ma miarę α. Korzystając z funkcji
trygonometrycznych zapisz wzór pozwalający obliczać:
a) pole tego trójkąta, gdy dana jest długość ramienia a;
b) obwód tego trójkąta, gdy dana jest długość jego podstawy x;
c) pole tego trójkąta, gdy dana jest wysokość H poprowadzona do podstawy.
18 maj 20:06
Basia: Podpowiadam
18 maj 20:10
Basia:

P =
12*(2b)*H
(a)
dane: a,α
sinα =
Ha
H = a*sinα
cosα=
ba
b = a*cosα
P =
12*(2a*cosα)*a*sinα = a*sinα*cosα
(b)
dane: x,α
b=
x2
cosα =
ba
a*cosα = b
a =
bcosα
a =
x2cosα
L = 2a+x =
xcosα + x = x(1+
1cosα)
(c)
dane: H,α
potrzebne b
ctgα =
bH
b = H*ctgα
P =
12*2b*H = b*H = H
2*ctgα
18 maj 20:22