Rozwiąż równanie
Maturzysta: Poproszę o podpowiedź − jak zacząć:
14 lis 17:55
Maturzysta: Podniosę, aby nie odpadło....
14 lis 18:01
MQ: Najpierw zacząć od tego, żeby napisać to tak, żeby coś z tego było wiadomo.
14 lis 18:05
Maturzysta: Niestety tak wpisał edytor
Jest to x do potęgi 2log3x−23logx
14 lis 18:09
Maturzysta: Podrzucam...
14 lis 18:13
MQ: Podstawiasz za x w podstawie potęgi 10logx
dostajesz:
10logx*(2log2x−2/3logx)=101/2
funkcja potegowa jest różnowartościowa, więc
logx*(2log2x−2/3logx) = 1/2
podstawiasz logx=t
Pamiętaj o warunku x>0, bo x jest pod logarytmem
14 lis 18:16
Maturzysta: Baaaardzo dziękuję
14 lis 18:18