logarytmy
Mc: przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby
prosze o pomoc
jak to obliczyć jak to zrobić etap po etapie
2log3 x + log3 y + 1
14 lis 17:53
Kejt: witam ponownie

korzystasz ze wzorów:
k log
a x=log
ax
k
i log
ax + log
ay = log
a(x*y)
spróbuj
14 lis 17:55
zombi: log3(x2*y*3)?
14 lis 17:55
Piotr:
nie wiem czy o to chodzi.
log3x2 + log3y + log33 = log3(3x2y)
14 lis 17:55
zombi: ups mogłem nie mówić, przepraszam Kejt
14 lis 17:55
Kejt: wybaczam, heh

mam nadzieję, że mimo wszystko sam to policzy
14 lis 17:56
Piotr:
a ja to juz w ogole
14 lis 17:56