HHHEEELLLPPP !!!
Alyss: Rozwiązaniem równania
(x2−25)(x−1)/(x−5)(x−2)
są liczby:
a) −5,5,1
b) −5,1,2,5
c) 5,2
d) −5,1
14 lis 17:37
Kejt: to nie jest równanie tylko wyrażenie...nie ma znaku '='
14 lis 17:38
Piotr:
Kejt
14 lis 17:39
Kejt: jestem okropna, wiem
14 lis 17:39
Piotr:
bardzo dobrze, sam bym to napisal

skad mam wiedziec co powinno byc po drugiej stronie niby
rownania ?
14 lis 17:42
Alyss: przepraszam zapomnialam dodac ze na koncu powinno rownac sie zero
wiec powinno tak wygladac:
(x2−25)(x−1)/(x−5)(x−2)=0
14 lis 17:42
Kejt: teraz ładnie

rozwiązania z licznika: 5; −5; 1
ale wynik 5 nie należy do dziedziny, więc:
rozwiązania: −5 i 1
14 lis 17:44
Piotr:
napisze co masz zrobic.
dziedzine wyznaczyc czyli policzyc kiedy mianownik = 0.
ulamek =0 gdy licznik =0 i sprawdzic z dziedzina
14 lis 17:45
Piotr:
ehhh
14 lis 17:45
Kejt: byłam pierwsza
14 lis 17:46
Piotr:
ale bez wyjasnienia
14 lis 17:46
Kejt: ten jeden raz nie wyjaśniłam.. i już są źli
14 lis 17:47
Piotr:
nikt sie nie zlosci
14 lis 17:51
Alyss: dzieki za pomoc
14 lis 17:58