pomocy
Poniedzialek: kulisty balon ma promien rowny 20 cm. po dopompowaniu powietrza promien balonu zwiekszyl sie o
5 cm. o ile wzroslo jego pole powierzchni
?
14 lis 17:33
GORACA KOCICA:
14 lis 17:35
Kejt:
P
c=4πr
2
P
c1=4*π*400=1600π
P
c2=4*π*25
2=...
i porównaj
14 lis 17:36
GORACA KOCICA: o super dzieki

a jak mam ta sama tresc tylko teraz balon maleje o 5 to co robie?
14 lis 17:51
Poniedzialek:
14 lis 17:52
Kejt:
to zamiast 25 będzie 15
14 lis 17:52
Poniedzialek: a jak mam ta sama tresc tylko teraz balon maleje o 5 to co robie?
14 lis 18:04
Poniedzialek: Aha no tak

wielkie dzieki
14 lis 18:04
Poniedzialek: dane sa kula(promien r) stozek(ma wysokosc 2r i promien r) i walec (wysokosc 2r i promien r)
pokaz ze
a) suma objetosci kuli i stozka rowna jest objetosci walca
b)suma pola powierzchni kuli i pole powierzchni bocznej stozka jest wieksza od pola powierzchni
calkowitej walca
14 lis 18:12
Kejt:
no to wystarczą wzory:
V
walca=π*r
2*2r
wzór na pole powierzchni kuli już masz..:
P
stożka=πr(r+l)
P
walca=2πr(r+2r)
(do wszystkich wzorów, oprócz pola stożka podstawiłam już dane z zadania)
żeby obliczyć 'l' musisz skorzystać z twierdzenia Pitagorasa..próbuj sam/a, jakby co to pytaj,
a pomogę
14 lis 18:17
mariolka: powiesz jak tego pitagorasa?
14 lis 18:34
Kejt:

teraz już widzisz?

l
2=(2r)
2+r
2
14 lis 18:38
mariolka: ooo dziekuje
14 lis 18:44
Kejt: proszę bardzo
14 lis 18:45
mariolka: a to 2 r i r to skad mamy dane?:(
14 lis 18:53
Kejt: przeczytaj treść zadania
14 lis 18:54
mariolka: czyli tak jakby r to jest p kuli?
14 lis 18:57
Kejt:
r to promień kuli i stożka i walca

2r to wysokości stożka i walca..tak masz podane w zadaniu
14 lis 18:58
mariolka: no ale do tego pitagorasa musze miec 2r i r to nie ma tam liczb?:((nie wiem nic z tego:((
14 lis 19:00
Kejt:
znikam na chwilę..jakbyś miała jakieś pytania to pisz, odpowiem jak wrócę, nie dubluj postów
14 lis 19:00
Kejt:
(2r)
2=4r
2
wyjaśnię wszystko jak wrócę
14 lis 19:01
mariolka: a kiedy wrocisz?
14 lis 19:01
mariolka: oki
14 lis 19:01
Kejt: za jakieś 30..może mniej, może więcej..zależy od kolejki na poczcie
14 lis 19:02
mariolka: dobra postram sie cos podzialac za ten czas
14 lis 19:04
Poniedzialek: Kurcze nie widze tego jakos.. Probowalam to zrobic ale nie wiem za bardzo jak
14 lis 19:18
Kejt: w czym dokładnie jest problem?
14 lis 19:30
Poniedzialek: no jak juz podałes mi te wzory to co ja mam z nimi zrobic?
14 lis 19:35
Kejt: podałaś.
porównać..
musisz wykazać, że:
Vkuli+Vstożka=Vwalca
14 lis 19:36
Poniedzialek: no tak ale ale to wychodzi ze to sie nie zgadza tak?
14 lis 19:38
Kejt: zgadza się...pomyśl
14 lis 19:41
Poniedzialek: no moze nie widze tego
14 lis 19:42
Kejt: dodaj do siebie wzory..zobacz, co wyjdzie?
14 lis 19:43
Poniedzialek: no to to wiem ze trzeba bylo zrobic ale ja to jak dodaje to mi z kosmosu rzeczy wychodza
14 lis 19:44
Kejt: jakim cudem? pokaż
14 lis 19:46
Poniedzialek: aaa dobra juz chyba mam

a moglabym Ci jeszce jedno zadanie wyslac? bo rozwiazuje i cos mi
nie wychodzi tak jak powinno i nie wiem gdzie robie blad
14 lis 19:49
Kejt: jasne
14 lis 19:49
Poniedzialek: Kule o srodku O przecieto plaszczyzna przechodzaca przez punkt O1. Oblicz pole powierzchni i
objetosc tej kuli jesli
a) sin α=0,5 i OO1=2√3
14 lis 19:56
Poniedzialek: czy R=4√3?
14 lis 20:03
Kejt: sekundkę..przeglądarka mi się wiesza..
14 lis 20:08
Kejt: masz napisane sinus którego kąta?
14 lis 20:11
Poniedzialek: ok ale juz sobie poradzilam

probowalam liczylam az w koncu sie udalo

Bardzo dziekuje za pomoc
14 lis 20:12
Kejt: okej..nie ma sprawy
14 lis 20:12