wyznacz najmniejszą liczbę naturalną
Ola: wyznacz najmniejszą liczbę naturalną, która w wyniku podzielenia przez 15 daje resztę 13, a w
wyniku podzielenia przez 13 daje resztę 11. bardzo proszę o pomoc jak najłatwiejszym
sposobem i z tłumaczeniem
14 lis 17:29
azunka:
14 lis 17:34
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (an): an = 13 + (n−1)*15 = 15n − 2
Ciąg arytmetyczny (bk): bk = 11 + (k−1)*13 = 13k − 2
an = bk ⇒ 15n = 13k ⇒ najmniejsze n = 13 i najmniejsze k = 15
a13 = 15*13 − 2 = 193, b15 = 13*15 − 2 = 193
Odp.: 193
14 lis 17:56
ipio:

∑
∞
10 lis 18:25