Kinematyka
zoorix: Dwaj studenci postanowili sprawdzić zasadę niezależności ruchów. Wypłynęli więc na jednakowych
motorówkach na środek rzeki, rzucili na wodę koło ratunkowe i skierowali swe łodzie: jeden w
górę rzeki, drugi w dół. Po upływie godziny każdy z nich zawrócił i popłynął w kierunku koła.
Silniki obu łodzi były wyregulowane jednakowo, tak że względem wody płynęli oni z jednakowymi
co do wartości prędkościami v. Zbadać, czy motorówki spotkają się przy kole ratunkowym
równocześnie. Obliczyć prędkość rzeki v1, jeżeli koło do chwili spotkania motorówek
przepłynęło 10 km względem brzegów.
14 lis 17:19
Maslanek: Gdyby koło stało w miejscu, to by się spotkali przy kole

Tymczasem nie stoi i koleś jadący w dół rzeki będzie pierwszy

Potraktujmy x
1(t) jako odległość gościa nr 1 od kółka, aż do momentu zawrócenia.
x
1(t)=V*t−V
w*t
Wtedy: x
2(t)=V*t+V
w*t
Kiedy wracają mamy już t=1.
Wtedy x
1(1)=V−V
w
x
2(1)=V+V
w
Teraz wracają, więc:
x
1(t+1)=V−V
w−(V*t
1+V
w*t
1)
x
2(t+1)=V+V
w−(V*t
2−V
w*t
2)
14 lis 18:14
Jelonka: A ja sądzę, że kolega się myli. W końcu, jakby spojrzeć:
Względem układu odniesienia jakim jest NABRZEŻE
Do upłynięcia 1h człowiek płynący w dół przepłynie odległość x, a człowiek w górę rzeki y
x=Vmotorówki + Vrzeki
y= Vmotorówki − Vrzeki
koło= Vrzeki
koło natomiast cały czas płynie w dół rzeki, czyli w kierunku człowieka nr. 1
Ale ale, zauważmy, że osoba płynąca w dół rzeki przepłynęła więcej, niż osoba płynąca w górę
rzeki. Po godzinie natomiast, osoba, która płynęła w dół rzeki musi zmagać się z prądem, więc
przepłynie mniej. A osoba, która do tej pory płynęła w górę rzeki, pod prąd i przepłynęła mały
kawałek przepłynie teraz dużo− bo nie musi walczyć z prądem, tylko doda jej on prędkości.
Po godzinie następuje zamiana ról, czyli
x=Vmotorówki − Vrzeki
y=Vmotorówki + Vrzeki
koło=Vrzeki
Zauważmy zatem, że te prędkości się równoważą. Podróż 'od koła' zajęła im godzinę i podróż 'do
koła' zajmie im kolejną. Panowie spotkają się dokładnie przy kole, a więc prędkość rzeki to
prędkość koła. A więc, koło pokonało 10km w 2h, czyli Vrzeki= 5km/h
Względem układu RZEKI (czyli odejmując ze wszytkich równań Vrzeki)
koło stało, a każdy z panów płynął w przeciwnym kierunku tą samą prędkością i w tej samej
chwili zawrócił, dlatego też droga powrotna zajęła im również godzinę.
x=Vmotorówki
y=Vmotorówki
koło= 0
Panowie spotkają się dokładnie przy kole, a więc prędkość rzeki to prędkość koła. A więc, koło
pokonało 10km w 2h, czyli Vrzeki= 5km/h
Miłego!
26 kwi 18:48