Przekształcenie wykresu funkcji wykładniczej
Lipton: Wyznacz wartość parametru a, jeśli wykres funkcji f(x) = 2x + a perzechodzi przez punkt P(2,7)
Wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić?
14 lis 16:51
Mateusz:
y=ax
P=(x,y)
22+a=7
a=....?
14 lis 16:54
Lipton: 2
2+a=7
4+a=7
4−7=−a
−3=−a /* −1
3=a
14 lis 16:59
Mateusz:
No to sprawdz czy 4+3 równa się 7
14 lis 17:05
Lipton:
14 lis 17:05
Mateusz:
No to gitara
14 lis 17:07
Lipton: To mam jeszcze jedno pytanie:
Naszkicuj wykres funkcji f. Odczytaj z wykresu zbiór rozwiązań nierówności f(x) = ≥ 1.
A) f(x) = 4* 2x
B) f(x) = 2x8
A to jak będzie?
14 lis 17:09