wariacje z powtórzeniami.. 2 zadania.. bardzo potrzebne..
nela: witam. Mógłby ktoś rozwiązać mi takie 2 zadania..
*Ile można utworzyć różnych liczb czterocyfrowych, w których na miejscu jedności i dziesiątek
występuje ta sama cyfra?
*W urnie mamy dziesięć kuł ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy kolejno trzy, zwracając za
każdym razem kule po zapisaniu jej numeru. Ile liczb trzycyfrowych większych od 300, ale
mniejszych od 500 możemy wylosować?
Byłabym bardzo wdzięczna.. potrzebuje tego już dziś i to szybko
18 maj 19:52
nela: chodzi mi tylko o to aby ułożyć wariacje.. reszte oblicze sobie sama. bardzo prosze o pomoc.
18 maj 19:54
Edek: Zad.1
XOOX
X−oznacza tą sama liczbę różną od zera
90*9=810
Zad.2
300>x>500
x = 199 − ilość możliwych liczb
Ω=103
A=1991000
ale mogę się mylić
18 maj 19:57
Edek: aa.... drugie jest żle bo myślałem że kuly są od 0 do 9
18 maj 19:58
Edek: no i Ω tez jest źle ..
18 maj 20:00
nela: dziekuje ze chociaz sprobowales..
18 maj 20:02
nela: skad w tym 1 zadaniu wziales to 90 * 9

? skad te 90?
18 maj 20:04