Wielomiany, rozkład na czynniki, pierwiastki
vill: Mam pytanie. Jeżeli mam rozłożyć wielomian na czynniki i jest on w takiej oto postaci :
W(x) = x2(x − 5) − (x −5) to potem x = 5 2krotne czy 1krotne? a jezeli wielomian wygląda tak :
W(x) = x2(x − 5) + (x + 5) ? Z góry dziękuję za pomoc.
14 lis 16:29
Mila: 1)
x2(x − 5) − (x −5) =(x−5)(x2−1)=(x−5)(x−1)(x+1)
x=5 lub x=1 x=−1 pierwiastki jednokrotne
2)x2(x − 5) + (x + 5) =x3−5x2 +x+5 szukasz pierwiastków, najpierw całkowitych wśród
podzielników liczby 5.
14 lis 17:00