pytanie
zombi: Pytanko: zamiana postaci rekurencyjnej na jawną albo na odwrót jest w materiale szkoły
średniej?
14 lis 16:22
zombi: podbijam z dodatkiem:
Liczby a,b,c różne od 0 są odpowiednio m−tym n−tym i p−tym wyrazem tego samego ciągu
geometrycznego. Wykazać, że an−p*bp−m*cm−n=1
zaczynam tak:
a=am=a1*qm−1
b=an=a1*qn−1
c=ap=a1*qp−1
(am)n−p*(an)p−m*(ap)m−n=1
no i jak sobie podstawie za am −> a1*qm−1 itd. to wychodzi mi ładne
1*1=1, dobra metoda?
14 lis 17:36
Aga1.: Pytasz, czy obowiązuje na maturze rozszerzonej? Najlepiej sprawdzić na stronie CKE.
14 lis 17:41
zombi: Okej.
14 lis 17:44
zombi: A odnośnie zadania, ktoś?
14 lis 17:45
Aga1.: Metoda dobra.
14 lis 17:47