Zbadać zbieżność ciągu
Piotrek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
| | n − √n | |
zbadać zbieżność ciągu an = |
| |
| | 3n | |
z tym że nie chodzi mi o wynik, a o sposób w jaki mam postępować aby go uzyskać
14 lis 16:11
MQ: więc wystarczy zbadać zbieżność ciągu:
14 lis 16:16
Krzysiek: MQ, a to aż takich metod trzeba by zbadać do czego b
n zmierza?
14 lis 16:18
Ingham: | | n − √n | | n − √n2 * 1n | | n − n√1n | |
an = |
| = |
| = |
| = |
| | n | | 3n | | 3n | |
| n(1 − √1n) | | 1 − √1n | |
| = |
| −> ? |
| 3n | | 3 | |
14 lis 16:30
Piotrek: Przepraszam, polecenie było zbadać monotoniczność tego ciągu, pomóżcie Proszę, pojęcia nie mam
co zrobić gdy już sprowadzę wszystko do wspólnego mianownika
14 lis 16:39
Piotrek: już wiem ! :0
należy pokazać że n(√n − √n+1) < √n
14 lis 16:56