równania różniczkowe liniowe (Gewert, Skoczylas)
Dżastina: Chciałabym rozw podane przykłady metodą zamiany y=uv, y'=u'+v+uv'
c)ty'+t2+ty=y
g)y'+2y+te−t+2
i)(t2+4)y'+3ty=t
j)3+y'−y=lnt+1
Nie wiem, gdzie popełniam bład.
Ad. c
v=e−t+t
u'=(tet−et)/(t+tet) Mam problem z tą całką.
Ad. g
v=et
u=−2e−t+2e−2t+c
Po wymnożeniu i wyznaczeniu y wychodzi mi błędna odp
Ad. i
v=(t2+4)−23
u=1/32√t2+4
Taki sam problem jak w g
Ad. j
v=3√t
u=3/2t23*lnt−3/2t23+ c
Problem tem sam co w g i i.
14 lis 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
raczej y' = u'v + uv'
14 lis 15:57
Dżastina: Odp
c) y(t)=Cte−t−t
g) y(t)=Ce−2t+1+e−t(t−1)
i) y(t)=C/(3√t2+4+1/3
j) y(t)=Ct13−lnt−4
14 lis 15:58
Dżastina: Tak, tak.. To była tylko pomyłka teraz przy pisaniu
14 lis 15:59
Dżastina: w i) nap złą odp
Powinno być : y(t)=C/(2√(t2+4)3)+1/3
14 lis 16:13