...
Pomocy: Punkt A=(2,3), obrócono o kąt 90 stopni wokół początku układu współrzednych.Podaj współrzędne
otrzymanego w ten sposób punktu A'
18 maj 19:46
Basia: Podpowiadam
18 maj 19:54
Basia:
Punkt A'(x';y') jest obrazem punktu P(x;y) w obrocie a kąt α wokół początku układu
współrzędnych ⇔
x' = x*cosα−y*sinα
y' = x*sinα+y*cosα
u Ciebie:
x = 2
y = 3
α=90
podstaw i policz
18 maj 19:56
Pomocy: za bardzo nie wiem o co chodzi
18 maj 20:08
Pomocy: nie znam sinusów
18 maj 20:17
Pomocy: pomożecie

?
18 maj 20:25