PW: Wzór Bayesa (prawdopodobieństwo całkowite)
Zdarzeniem elementarnym jest wylosowanie (niech będzie, że stłuczenie) jednego monitora losowo
wybranego spośród wszystkich znajdujących się w magazynie.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych jest podzielona na trzy rozłączne zbiory F
1, F
2, F
3.
| | 2 | | 2 | | 1 | |
P(F1) = |
| , P(F2) = |
| , P(F3) = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
(jest to "zaszyfrowane" w postaci proporcji),
Oznaczmy symbolem C zdarzenie "wylosowano (stłuczono) monitor ciekłokrystaliczny.Podane są w
zadaniu prawdopodobieństwa warunkowe (w formie procentowego udziału w produkcji poszczególnych
fabryk):
P(C|F
1) = 0,85, P(C|F
2) = 0,80, P(C|F
3) = 0,90,
wystarczy te dane podstawić do wzoru na prawdopodobieństwo całkowite i odp. a) gotowa (zajrzyj
do podręcznika, jak wygląda ten wzór, wszystkiego na tacy nie podam).
Z b) zawsze są jakieś psychologiczne kłopoty. Mamy obliczyć P(F
3|C), a więc z definicji
prawdopodobieństwa warunkowego
Mamy już policzone P(C), a brakuje P(F
3∩C)). Stosując znowu definicję prawdopodobieństwa
warunkowego zauważamy, że
| | P(C∩F3) | |
(1) P(C|F3) = |
| , |
| | P(F3) | |
a więc brakujący licznik możemy obliczyć:
(2) P(C∩F
3) = P(C|F
3)P(F
3).
Podstawienie (2) do (1) daje odpowiedź b).
To są jedne z (nie wiedzieć dlaczego) najtrudniejszych zadań ze szkolnego rachunku
prawdopodobieństwa. Jeżeli jednak dobrze zrozumie się "sztuczkę" z (1) i (2), to z uśmiechem
na gębie. Życzę sukcesów, a MQ nie wierz, świat nie jest taki prosty.