Narysuj wykresu funkcji kwadratowych
Matematyczny głąb: Proszę o pomoc!
We wspólnym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji kwadratowych f(x)=−x2−2x−3 oraz
g(x)=(x−1)(x+3). Dla jakich argumentów:
a) f(x)=g(x)
b) funkcja g przyjmuje wartości większe niż funkcja f
c) funkcja g przyjmuje argumenty mniejsze niż funkcja f
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś to rozwiązał i mi wytłumaczył.
14 lis 15:46
Hama: no narysuj sobie na początek wykresy f(x) i g(x)
14 lis 15:49
Hama: g(x)=(x−1)(x+3) tzn. że punkty przecięcia z osią OX czyli tą poziomą to x=1 v x=−3 zaznacz na
wykresie te punkty. Wiemy też że funkcja ma ramiona skierowane do góry bo liczba przy
największej potędze jest dodatnia.
14 lis 15:53
Hama: w tej funkcji f(x) Δ<0 jest mniejsza od zera czyli nie ma miejsc zerowych, a=−1 przy najwyższej
potędze czyli: ax2 jest ujemne czyli wykres jest pod osią OX.
Znajdź sobie współrzędne wierzchołka f(x) ze wzoru Xw=−b/2a oraz Yw=−Δ/4a
14 lis 16:01