Prawdopodobieństwo
Asia: Pierwszy strzelec trafia do celu średnio 7 razy na 10 strzałów, a drugi 9 razy na 15. Obaj
oddali po jednym strzale do tego samego celu. Oblicz prawodpodobieństwo tego ,że:
a) cel zostanie trafiony 2 razy
b) cel zostanie trafiony co najmniej raz
c) cel zostanie trafiony tylko jeden raz
Bardzo proszę o pomoc, ponadto jeśli ktoś ma ochotę − serdecznie zapraszam na GG, będzie nam
łatwiej się komunikować − 1150586. Pozdrawiam
14 lis 15:37
MQ: p1=7/10=0,7
p2=9/15=3/5=0,6
a) prawdopodobieństwa się mnożą
b) 1−(1−p1)(1−p2) odejmujemy od 1 prawdopodobieństwo, że obaj nie trafią
c) p1(1−p2)+p2(1−p1) suma prawdopodobieństwa że trafi 1 a nie 2 i prawdopodobieństwa, że
trafi 2 a nie 1
14 lis 15:43