matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ulamki
JosePH:
Wyznacz dziedzine i uprosc ulamek
x
2
+2xy+y
2
3x
2
−3y
2
x−y
...=
3(x+/−y
nie pamietam juz + czy minus dalem w mianowniku. Proszę o podpowiedz, czy mniej wiecej dobre rozwiazanie? i jak wyznaczyć dziedzine
14 lis 15:28
Mila:
x
2
+2xy+y
2
=
3x
2
−3y
2
D: 3x
2
−3y
2
≠0⇔3(x−y)(x+y)≠0 ⇔ x≠y i x≠−y cd ułamka
(x+y)
2
x+y
=
3(x−y)(x+y)
3(x−y)
14 lis 15:38