rownania i nierownosci
NASTKA: PROOSZE:(( Rozwiazaniami rownania x3 − 4x + 3 x2 −12=0 sa liczby?
14 lis 15:20
Hama: Rozwiązaniem równania są liczby: x=2 v x=−2 v x=−3
14 lis 15:23
NASTKA: a moglabys mi pomoc to rozwiazac?
14 lis 15:25
Hama: Okey.
To ja zrobiłem to następująco:
x3 −4x+ 3x2−12=0
x3+3x2−4x−12=0
x2(x+3)−4(x+3)=0 − wyciągam sobie przed nawias
(x2−4)(x+3)=0
(x−2)(x+2)(x+3)=0
14 lis 15:38
Monika: x3 +3 x2 − 4x −12 = 0
x2(x+3) − 4(x+3)= 0
(x+3)(x2 −4) = 0
x= −3 x= −2 lub x=2
14 lis 15:39
NASTKA: i to cale rownanie?
14 lis 15:42
NASTKA: dziekuje wam
14 lis 15:45
Hama: tak cała filozofia.
14 lis 15:48