ROWNANIA I NIEROWNOSCI
NASTKA: POOOOMOCY

ILOCZYN 2 LICZB NATURALNYCH,Z KTORYCH JEDNA JEST WIEKSZA OD DRUGIEJ O 2 WYNOSI 15.sA TO
LICZBY
14 lis 15:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
n*(n+2) =15
wylicz 'n'
14 lis 15:19
NASTKA: jak?
14 lis 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak
wymnóż
wszystko na jedną strone i liczysz Δ
14 lis 15:35
NASTKA: super pomoc
14 lis 15:38
Mila: albo w pamięci
3*5=15 ⇔n=3
14 lis 15:40
Hama: Mila podałaś tylko jedno rozwiązanie

Drugie wychodzi bodajże n=−5 v n=3
14 lis 15:46
NASTKA: no nic nie wiem z tego:((
14 lis 15:49
Hama: oj dziewczyno mnożysz sobie
n*(n+2)=15
n2+2n−15=0
policz Δ z tego... czyli Δ=b2−4ac powinno wyjść Δ=64 potem pierwiastek z delty
wyliczasz pierwiastki wyjdą dwa które są rozwiązaniem
14 lis 16:04
Piotr:
@Hama
−5 to nie jest liczba naturalna.
14 lis 16:11
Hama: aha zgadza się tylko naturalne spojrzałem jedynie na pierwszy wpis Artura
14 lis 16:21
NASTKA: jeju no moja wina ze jestem cienka z majcy?:((
14 lis 17:15
Piotr:
na pewno nie moja. trzeba probowac. liczyc. starac sie
14 lis 17:20
NASTKA: no napprawde staram sie ale nie wychodzi mi..:(
14 lis 17:21
Piotr:
po lewej masz ładnie rozpisane przez Jakuba i to z przykladami rozne dzialy matematyki.
14 lis 17:23
asdf: początki są ciężkie, załapiesz podstawy to będzie łatwiej
14 lis 17:23