proszę o pomoc
oolkaa: 1. W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A jest kątem prostym. Kosinus kąta ACB jest równy
23. Oblicz kotangens kąta ABC.
2. W trójkącie dane są : odcinek AC=6 i kąt ABC=90 stopni. Oblicz długości boków AB i BC
trójkąta ABC,jeśli:
a) kąt CAB=30 stopni
b) kąt ACB=45 stopni
c) kąt CAB=60 stopni
18 maj 19:30
Basia: Pomagam
18 maj 19:34
Basia:

β=90−α
ctgβ=ctg(90−α)=tgα
cosα=
23
sin
2α+cos
α=1
podstaw i wylicz sinα (kąt α jest ostry ⇒ sinα>0)
tgα=
sinαcosα
18 maj 19:39
Basia:
Zadanie 2.
(a)
sin∡CAB = BCAC
sin30 = BC6
12 = BC6
BC = 6*12=3
AB2 + BC2 = AC2
AB2 + 9 = 36
AB2 = 27
AB = √27 = √9*3=3√3
(b)
sin∡ACB = ABAC
dalej identycznie jak (a)
(c) jak (a)
18 maj 19:43