relacje
k.: mam prośbę chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył tak w miarę prostym językiem na czym polegają
relacje zwrotna, przeciwzwrotna symetryczna i antysymetryczna oraz przechodnia dla A{0,1,2,3}
gdzie n,m∊A na następujących działaniach(odrazu dam wyniki tylko proszę o pomoc w określeniu
co to za relacja i dlaczego)
mn=1 11
mn=0 01, 10, 20, 02, 30, 03, 00
mn=n 11, 10, 00, 30, 20, 12, 13
m+n=3 03 30 12 21
14 lis 14:56
k.: up
14 lis 15:24
14 lis 15:32
MQ: Zwrotna: każdy element jest w relacji do siebie, czyli tutaj musi być 00 11 22 33 −− jak widać
żadna nie jest zwrotna
Przeciwzwrotna: odwrotnie −− żaden element nie moze być w relacji do siebie −− tylko ostatnia
Symetryczna: jeżeli zachodzi mn to zachodzi nm −− 1. 2. i 4.
Antysymetryczna: jeżeli zachodzi nm, to nie zachodzi mn, chyba że n=m −− relacja 1. i 3.
Przechodnia: jeżeli zachodzi nm i mk to zachodzi też nk −− sprawdź sam −− jestem zbyt leniwy.
14 lis 15:35
MQ: Poprawka: −− w antysymetrycznej tylko 3.
14 lis 15:37
k.: czyli przechodznia jest 2 i 3?
14 lis 16:24