Funkcja f.
funkcja: Funkcja f każdej liczbue rzeczywistej x przyporządkowuje najmniejszą liczbę nieujemną a taką że
x+a jest liczbą całkowicie podzielną przez 4.
a) Jaką wartość przyjmuje funkcja f dla argumentu −1012 a jaką dla argumentu √2
b) Ile miejsc zerowych funkcji f należy do przedziały <1;100>
c) Podaj zbiór wartości funkcji f.
Proszę o szybką i opisową odpowiedź! nie wiem jak to zrobić i z której strony to ugryźć.
14 lis 14:55
MQ: a) −1012 → 12
√2 → 4−√2
b) 4; 8; ...; 100 −− chyba jest tego 25 miejsc −− policz sobie
c) <0,4)
14 lis 15:18
MQ: Tfu, poprawka:
−1012 → 2{1}{2}, bo −8 jest podzielne przez 4 a nie −10
14 lis 15:20
funkcja: to czemu jest 2
12 a nie −8
14 lis 15:23
funkcja: zad2. Funkcja f określona na zbiorze liczb naturalnych wiekszych od 9, przyporządkowuje każdej
liczbie n cyfrę dziesiątek liczby n
a) Określ zbiór wartości funkcji f
b) Dla ilu argumentów mniejszych od 999 funkcja f przyjmuje wartość 5?
c) Dla jakich k∊C+ liczba 10k jest miejscem zerowym funkcji f?
d) Dla jakich n nie zachodzi równość f(n+1)=f(n)
14 lis 15:26
funkcja: szczególnie mi zalezy na dwóch ostatnich podpunktach.
14 lis 15:33
Krzysiek : Np d. Dla n konczacych sie na 9 , Przyklad do zrozumienia np mamy f(n)=29 cyfra dziesiatek
jest tu 2 . Teraz wezmy f(n+1) ⇒f(29+1)=f(30) a tutaj cyfra dziesiatek jest 3
Natomiast jesli chodzi o punkt c to beda to liczby od 1−9 . Bo bedzie ,101 , 102 , 103,
104,105,106,107.108,109 . Dla tych liczb cyfra dziesiatek jest 0
14 lis 21:39
funkcja: a może mi ktos powiedziec, dlaczego w tym zadaniu wyzej jest 2
12 a nie np 2
15 lis 15:54
funkcja: albo nie 8
15 lis 15:55
MQ: Bo funkcja zwraca wartość a, czyli tego, co dodajesz, żeby otrzymać liczbę podzielną przez 4, a
nie wynik dodawania.
15 lis 15:57