Oblicz bok trapezu
Natusia34: w trapezie ABCD mniejsza podstaw wynosi 12 cm. Przekątna BD zawiera się w dwusiecznej kąta D i
dzieli przekątną AC na odcinek |AE|=12 cm i |EC|= 8 cm. Oblicz długość boku AD. proszę o pomoc
14 lis 13:27
Bogdan:
a potrafisz tu wykonać rysunek z oznaczeniami?
14 lis 13:41
Natusia34: tak potrafię
14 lis 14:10
Bogdan:
To wykonaj rysunek z oznaczeniami.
14 lis 14:26
Natusia34:

Wydaje mi się, że to tak ma być, bo przy zadaniu nie ma żadnego rysunku.
16 lis 12:05
Bogdan:

Proponuję taki rysunek.
Twój rysunek nie ma wszystkich potrzebnych oznaczeń i nie pozwoli zobaczyć rozwiązania.
Zazwyczaj AB i CD to podstawy trapezu.
Kąty BDC i DBA są naprzemianległe, ich miary są więc równe, |∡BDC| = |∡DBA| = δ.
Jakim zatem trójkątem jest trójkąt ABD?
16 lis 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
16 lis 12:20
aniabb: czy gdyby odcinek AD był podstawą to nazwaliby go bokiem
16 lis 12:22
Bogdan:
Arturze, dwusieczna dotyczy kąta przy wierzchołku D
16 lis 12:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
faktycznie
16 lis 12:23
Bogdan:
Natusiu, ponawiam więc pytanie: "Jakim trójkątem jest trójkąt ABD na moim rysunku?
16 lis 12:26
Natusia34: równoramiennym ?
16 lis 12:32
Bogdan:
Tak, a które boki trójkąta ABD są ramionami o tej samej długości?
16 lis 12:37
Natusia34: AB i AD to ramiona
16 lis 12:40
Bogdan:
Czyli szukana długość x = |AD| = |AB| = a.
Zaproponuj obliczenie długości podstawy trapezu AB, czyli wartości a.
16 lis 12:44
Natusia34: to będzie związane z twierdzeniem pitagorasa
16 lis 12:49
Natusia34: chyba nie potrafię tego obliczyć
16 lis 12:53
Bogdan:

Twierdzenie Pitagorasa dotyczy trójkątów prostokątnych, a takich tu nie dostrzegamy.
Może ten rysunek podpowie rozwiązanie?
16 lis 13:01
Natusia34: chodzi o prawdopodobienstwo czyli 12/a to tak jak 8/12 czyli
8a=12*12
8a=144/8
a=18
16 lis 13:07
Bogdan:
Tak

(chodzi o podobieństwo)
16 lis 13:09
Natusia34: no tak haha

dziękuję bardzo za pomoc w rozwiązaniu
16 lis 13:12
Bogdan:
I nie poddawaj się tak szybko stwierdzeniem: "nie potrafię"
16 lis 13:14
Natusia34: postaram się

to może pomożesz mi jeszcze w jednym zadaniu z logarytmami, bo nie mogę pojąć
o co w nich chodzi ?
16 lis 13:16
Bogdan:
Dobrze, podaj treść zadania
16 lis 13:19
Natusia34: 4log2 3 + 3 log16 2
16 lis 13:23
Natusia34: nie wiem czy dobrze to widać ale wszystkie te logarytmy są do potęgi 4
16 lis 13:24
Bogdan:
Skorzystaj z: ak + n = ak * an, c*loga b = loga bc, aloga b = b
Podaj zapisy swoich działań
16 lis 13:28
Natusia34: log16 16 czyli to jest 1 tak ?
16 lis 13:31
Natusia34: nie wiem co z tym log2 3
16 lis 13:33
aniabb: jeszcze loga2b = 1/2 logab
16 lis 13:35
Bogdan:
Tak,
16 lis 13:35
aniabb: masz 4log23 = (22)log23
16 lis 13:36
Bogdan:
aniabb, czy pozwolisz mi dokończyć rozmowę z Natusią?
16 lis 13:37
aniabb: oj że 4=2
2 na pewno wiedziała
16 lis 13:39
Natusia34: aha czyli 22+1 = 23= 16
16 lis 13:46
Natusia34: znaczy 23+1 24=32
16 lis 13:47
aniabb: ja się nie wtrącam

ja tu nawet nie sprzątam
16 lis 13:50
Natusia34: Bogdan czy dobrze zrobiłam to zadanie
16 lis 13:52
Bogdan:
Jedziemy Natusiu dalej.
4log2 3 + 3log16 2 = 22log2 3 * 1612log16 8 = ... kontynuuj
16 lis 13:57
Natusia34: 23*? a do czego należy 12
16 lis 14:03
Natusia34: bo tak to wyszło by 8 ale nie wiem co z tą 12
16 lis 14:03
Bogdan:
2
2log2 3 = 2
log8 = 8
| 1 | |
| log16 8 = log1681/2 = log16 √8 |
| 2 | |
16
12log16 8 = 16
log16 √8 = ...
16 lis 14:09
Natusia34: nie wiem
√8 nie potrafię tego zrozumieć
16 lis 14:16
Bogdan:
W poprzednim poście wkradł się chochlik, zapisałem 2log8 zamiast 2log2 8
−−−−−−−−−−−−−−−
81/2 = √8
Końcowe rozwiązanie: ... = 2log2 8 * 16log16√8 = 8 * √8 = 8 * 2√2 = 16√2
16 lis 14:22
aniabb: chochlik to był z zamianą podstaw 32 =9
16 lis 14:25
Natusia34: mniej więcej rozumiem jak mam wszystko napisane, ale jak bym miała jeszcze raz zrobić takie
zadanie to ciężko to widzę , jeszcze raz ci dziękuję
16 lis 14:26
Bogdan:
To był jakiś super gigant chochlik
16 lis 14:28
Bogdan:
No tak, trzeba więc wywalić chochlika i zapisać jeszcze raz.
4log2 3 + 3log16 2 = 22log2 3 * 1612log168 =
= 2log2 9 * 16log16√8 = 9 * 2√2 = 18√2
16 lis 14:32
Natusia34: chyba tak
16 lis 14:34
Natusia34: dzięki w życiu bym tego sama nie zrobiła
16 lis 14:36
Bogdan:
16 lis 14:45