pytanie
tn: Witam.
Radiany to są π, czyli 180 = π
Czy to jest prawda, że:
180o ≈ 3,14 ?
14 lis 13:09
Basia: nieprawda
to tak jak być napisał, że 60 = 1000 (bo 60min = 1h, a 1000g = 1kg)
i tu 1, i tu 1, ale przecież inne jednostki
14 lis 13:17
tn: Ok. Ale przecież to jest miara radianowa,
I to się bierze ze stosunku długość łuku do promienia. A tam już pi występuje.
Jak to rozumieć?
14 lis 15:35
Godzio:
| | π [rad] | | π | |
1o → 1o * |
| = |
| [rad] |
| | 180o | | 180 | |
| | 10h | |
1 kg → 1kg * |
| = 2 h |
| | 5kg | |
Miara łukowa to nie to sama co miara kątowa i łukowa to nie to samo co kg i g. To coś właśnie w
stylu jak kg i h
14 lis 17:47