matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć granice funkcji
Adi:
PRroszę o pomoc
sin
2
π
2
sin
2
(2x)
lim
3x
4
x−>0
sin
π
2
−sin2x
=lim
=
3x
4
1−sin2x
lim
3x
4
nie wiem co dalej
14 lis 11:54
think:
Adi zrobiłeś błąd na początku
π
π
sin
2
sin
2
(2x) ≠ sin
sin2x
2
2
0
ta pierwsza linijka a później z de Hospitala bo masz symbol nieoznaczony
0
14 lis 12:01
Mila:
π
sin
2
=1
2
=1
2
Jeśli tam w I linijce jest mnożenie, to
sin
2
(2x)
lim
=... licz dalej
3x
4
14 lis 15:23