Oblicz wysokość w graniostosłupie prawidłowym czworokątnym, jeśli pole jego pods
Gosia: oblicz wysokość w graniostosłupie prawidłowym czworokątnym, jeśli pole jego podstawy wynosi 75
procent pola jego jednej ściany bocznej a pole całokowite wynosi 264 cm
14 lis 11:28
camus: Zauważ, że w graniastosłupie masz 2 "podstawy" i 4 ściany boczne. Wiesz również, że pole
całkowite jest sumą pól wszystkich podstaw i ściań bocznych.
Niech
x − pole ściany bocznej
34x − pole podstawy
264 = 4*x + 2*34x
Stąd, wyznaczasz x.
34x jest polem podstawy, czyli polem kwadratu (bo w tym przypadku mamy graniastosłup
prawidłowy, czworokątny).
Znajdujemy długość boku podstawy, a następnie przy jej pomocy i wartości x (pola ściany
bocznej, która jest prostokątem), obliczamy wysokość (drugi bok prostokąta, zaraz po boku
podstawy).
14 lis 11:49
think: dla wygody przez P
b rozumiem powierzchnię jednej ściany bocznej
P = 2P
p + 4P
b
P
p = 0,75P
b oraz P
p = a
2; P
b = aH
264 = 2*0,75P
b + 4P
b
a
2 = 0,75*48
a
2 = 36 ⇒ a = ...
14 lis 11:51