ppomocy!
pepppa: Zad. 1
Chłopiec wiruje w koło kamieniem na sznurku o długości r = 1,2 [m] w płaszczyźnie
poziomej, w odległości h = 1,8 [m] od podłoŜa. Sznurek pęka i kamień zostaje wyrzucony
poziomo i uderza o ziemię w odległości d = 9,1 [m] od chłopca. Jakie było przyspieszenie
podczas ruchu obrotowego?
Zad. 2
Wagon kolejowy porusza się po torze kołowym o promieniu krzywizny r = 240 [m] dla środka
toru. Odległość szyn d = 1.435 [m], środek cięŜkości wagonu znajduje się na wysokości
h = 1.5 [m] nad powierzchnią szyn. Jaka jest dopuszczalna prędkość wagonu i przy jakiej
prędkości grozi wykolejenie?
Zad 3
Punkt materialny porusza się po okręgu z prędkością v = bt, gdzie b = 0,50 [m/s2]. Znaleźć
jego przyspieszenie po n = 0,10 obrotu. Jaki kąt tworzą w tej chwili wektory przyspieszenia
normalnego i stycznego?
14 lis 11:04
aniabb: fajne

zad.1
t=
√2h/g=0,6s spada kamień
v=d/t = 9,1/0,6 = 15,2m/s jego prędkość w chwili zerwania
a=v
2/R = 15,2
2/1,2 = 191m/s
2
14 lis 11:12
pepppa: dziekuje i prosze o pomoc z reszta
14 lis 11:29
aniabb: Zadanie 2
h*mv2/R=mg(D−h) gdzie D2=h2+d2/2
v=√Rg(D−h)/h
podstaw liczby
14 lis 11:30
aniabb: Zad3. jakieś dziwne..
wektor normalny i styczny w ruchu po okręgu są zawsze prostopadłe do siebie
przyśpieszenie =b
14 lis 11:39