asymptota
graszkaaa: Znajdz´ asymptote˛ poziomą w − ∞ funkcji f(x) = ex + 3.
14 lis 09:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
i z czym konkretnie masz problem

policz granice w −
∞ ... wyjdzie Ci '3'
14 lis 09:44
graszkaaa: prosiłabym o pomoc krok po kroku, dlatego, że nie wiem jak się do tego zabrać a nie mieliśmy
wyjaśnienia na zajęciach
14 lis 09:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
potrafisz obliczyć granicę

musisz obliczyć lim
x−>−∞ f(x) = lim
x−>−∞ (e
x + 3) =
14 lis 09:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli wyjdzie liczba ... to znaczy że jest to asymptota pozioma
jeżeli wyjdzie +/− ∞ to znaczy, ze brak asymptoty poziomej dla x−>−∞
14 lis 09:49
graszkaaa: nie potrafię obliczać granicy, bo nikt nam tego nie wyjaśnił
14 lis 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze ... nie chce mi się w to wierzyć, że nie zostały wam wytlumaczone granice na
ćwiczeniach i ich nie 'trzaskaliście' nim zaczęły się asymptoty
granice ciągów mieliście
granice funkcji w punkcie
granice lewo i prawostronne funkcji w punkcie
to mieć powinniście nim zostały wprowadzone pojęcia asymptot
14 lis 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jeżeli upierasz się, że nie ... to podaj mi proszę uczelnie i kierunek swój
oraz (jeśli to możliwe) nazwisko wykładowcy
14 lis 10:00
aniabb: no to popatrz na wykres ex i powiedz co się z nim dzieje gdy x są coraz mniejsze
14 lis 10:03
aniabb:
14 lis 10:05