Witam czy ktos mi pomoże
marta: funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale ( −2,+∞), A DO JEJ wykresu
nalezy punkt a=(1,9) wzór tej funkcji wynosi
a. y=−2x+11
b. y=4x+8
c. y=x+8
d. y=3x+6
wiem że odp. to D ale jak by mi ktoś przypomniał jak mam to sprawdzić to będe wdzięczna
14 lis 09:20
aniabb: z treści wynika że miejsce zerowe =−2 i wstawiamy współrzędne punktu do prostej i musi wyjść
prawda
14 lis 09:21
marta: Witam aniabb: dzięki zaraz sprawdze
14 lis 09:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a druga sprawa ... skoro dodatnie wartości przyjmuje ta funkcja dla 'ujemnych iksów' to znaczy
że jest to funkcja .... malejąca ... czyli współczynnik 'a' <0
14 lis 09:28
marta: pogubiłam się proszę zrób A) dla przykładu
14 lis 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu tfu ....dla dodatnich iksów
a>0
14 lis 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
szukasz miejsca zerowego: dla y=−2x+11
0 = −2x+11
−11 = −2x
11 = 2x
x = 5.5
≠ −2 <−−− to nie ta funkcja
14 lis 09:30
krystek: zauwaz ,ze miejscam zerowym jest x=−2 w b i d i teraz sprawdź do której nalezy dany punkt
(1,9)
14 lis 09:31
marta: ok wiesz robiłam to zadanie z wykresami i też nie wyszło idealnie to D to jeszcze raz jak
jest takie zadanie to bez tabelek musimy wyliczyć miejsce zerowe a po co sa (1,9)
14 lis 09:33
marta: jak mam sprawdzić dalej co tam sie robiło y=ax+b nic nie pamietam
14 lis 09:40
marta: pomocy
14 lis 09:42
krystek: Poniewaz masz dwie funkcje których m zerowymi jest −2
I teraz wstawiasz za x=1 a y=9 i zobaczysz do któerj funkcji należy.
14 lis 09:45
marta: nie już wszystko wiem jaki wstyd napisaliscie mi u góry wszystko w D P=L
14 lis 09:46
marta: dziękuję muszę to zapamietać bo inaczej będzie żle serdeczne dzięki
14 lis 09:47