Naszkicuj wykres funkcji g
ja nie wiem:

Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m∊<−5; 7> przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania f(x) = m.
czy może mi ktos to wytłumaczyć, w ogóle nie rozumiem tego typu zadań
14 lis 09:10
ja nie wiem: Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania px2+px+0,5=0 w zależności od wartości parametru p, a
następnie naszkicuj wykres funkcji f, która każdej wartości parametru p przyporządkowuje
liczbę rozwiązań tego równania.
14 lis 09:22
ja nie wiem: czy pomożecie mi to zrozumieć
14 lis 09:23
aniabb: jak wrócę ze śniadania i nikt się wczesniej nie ulituje
14 lis 09:25
ja nie wiem: dzięki dzięki ufff
14 lis 09:25
Kejt:
Δ > 0 dwa rozwiązania
Δ = 0 jedno rozwiązanie
Δ < 0 brak rozwiązań rzeczywistych
masz te trzy opcje do policzenia dla 'p' + jeszcze chyba będzie p=0 → brak rozwiązań − równanie
sprzeczne
Δ=p2−4*p*0,5
14 lis 09:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsze zadanie ... masz narysowaną funkcję
bierzesz linijkę do dłoni, ustawiasz równolegle do osi OX i poruszasz nią do góry i do dołu ...
i sprawdzasz ile jest punktów wspólnych wykresu z linijką dla danego położenia linijki
i tak ... gdy linijka jest na poziomie (−∞,−2) to nie ma żadnego punktu wspólnego ... stąd dla
m∊(−∞,−2) brak rozwiązań
dla m∊<−2,−1) będzie jeden punkt
dla m=−1 będą dwa
dla m∊(−1,3) będą trzy
...
dokończ
14 lis 09:27
krystek: To sa dwa odrębne zad?
14 lis 09:27
Artur_z_miasta_Neptuna: tak ... to są dwa odrębne zadania
14 lis 09:30
ja nie wiem: tak 2 odrębne
14 lis 09:30
ja nie wiem: A takie zadanie
Wyznacz te wartosci parametru m, dla których równanie x
2 +mx +9= O ma dwa rozwiazania mniejsze
od −1.
2 rózne ma gdy Δ>0
oba mniejsze od −1 więc x
1<−1 i x
2<−1
14 lis 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ale Ty nie wyznaczysz 'ładnych' postaci miejsc zerowych x
1 i x
2
musisz 'kombinować' ze wzorów Viete'a
kiedy zapewnisz sobie, że x
1<−1 i x
2<−1

na pewno x
1+x
2 < −2 (logiczne)
na pewno x
1*x
2 > 0 (iloczyn dwóch ujemnych daje dodatnią −− tak samo jak iliczyn dwóch
dodatnich, ale ich suma nie może być ujemna)
w ten sposób masz zapewnione, ze będa dwa ujemne pierwiastki i przynajmniej
jeden z nich
będzie mniejszy od −1
a jak zrobić aby oba na pewno były mniejsze od −1

pokombinuj chwilkę −−− jeżeli nie będziesz
miał pomysłu, to postaram się Ciebie naprowadzić (oczywiście − wykorzystując wzory viete'a
masz sobie ten warunek zapewnić)
14 lis 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
można też by spróbować inaczej ... (wykorzystanie pozycji wierzchołka i różnicy pierwiastków)
ale to może później
14 lis 10:13